Harry Potter

24.11.2009 18:17

Harry James Potter (* 31. červenec 1980) je hlavní postava stejnojmenné série od J. K. Rowlingové. Narodil se v Godrikově dole. Jeho rodiči byli James Potter a Lily Potterová. Byli však zavražděni zlým černokněžníkem jménem lord Voldemort. Harry útok přežil a byl vychováván u své tety a strýce. Vernon Dursley, Petunie Dursleyová i jejich syn Dudley Dursley byli mudlové a chovali se k Harrymu skoro celých deset let jako ke kusu hadru. Mezi čaroději je známou celebritou. Ačkoliv téměř nikdo (včetně něho) neví, jak to udělal, stal se nejen jediným, kdo přežil Voldemortův útok kletbou Avada kedavra, ale navíc přitom Voldemorta těžce zranil. Později se dozví, že důvodem jeho přežití byla oběť jeho matky. Navíc bylo předpovězeno, že Harry a Voldemort jsou spojeni věštbou; Ani jeden nemůže žít, jestliže druhý zůstává naživu. - jeden zabije toho druhého (to ovšem není všeobecně známo, ale byl to důvod Voldemortova útoku na něj). Ve filmu Harryho hrál Daniel Radcliffe .

Rodina

Harry Potter má kouzelnické předky z otcovy strany a mudlovské z matčiny strany. Rodina Potterových je čistokrevnou kouzelnickou rodinou a pochází od Ignotuse Peverella, nejmladšího ze tří bratrů, jimž Smrt dala různé dary, což Harryho dělá vzdáleným příbuzným lorda Voldemorta, který je potomkem prostředního bratra Cadmuse. Díky tomuto svému předkovi dědí Potterovi neviditelný plášť, jenž nikdy nepřestane fungovat právě díky tomu, že pochází od Smrti. Ta pod ním zároveň nemůže nikoho spatřit, a proto je osoba skrytá pod ním před Smrtí chráněna.

James Potter

James Potter (27. března 1960 – 31. října 1981) je otec Harryho Pottera, manžel Lily Potterové. Byl jediným dítětem svých rodičů. Jeho hůlka byla, podle informací jejího výrobce Ollivandera z mahagonového dřeva, 11 palců dlouhá, uvnitř šíje rudého draka a byla skvělá na přeměňování.

V letech 1971–1978 navštěvoval Bradavice jako student Nebelvíru, za který hrál také famfrpál na postu chytače. Jeho největšími přáteli byli Sirius Black, Remus Lupin a Petr Pettigrew. Vůči Severusi Snapeovi se choval velmi arogantně a stali se z nich nepřátelé. Z Jamese, Siriuse a Petra se stali tajně nehlášení zvěromágové, aby se mohli tajně po nocích potulovat s Remusem, který se každý úplněk měnil ve vlkodlaka. Z Jamese se stával jelen, a proto dostal přezdívku Dvanácterák. V době studií byl spolu s Lily prý jedním z nejnadanějších studentů. Když Hagrid Harrymu povídal o rodičích, řekl, že se diví, že se je Voldemort nepokoušel přetáhnout na svoji stranu. To zřejmě jen proto, že byli moc blízcí Brumbálovi.

Když chtěl Voldemort zabít Potterovi, Pettigrew mu zrádně odhalil jejich úkryt. James Potter byl zavražděn, když se překvapen a neozbrojen pokoušel chránit svou rodinu, aby mohla utéct. On a Lily se již předtím postavili Voldemortovi třikrát.

Všichni (Albus Brumbál, Minerva McGonagallová, Rubeus Hagrid, madam Rosmerta, ...) na něj vzpomínají v dobrém, jen Severus Snape ne. Ten neustále Harrymu říká, že jeho otec byl velmi arogantní. V jedné vzpomínce Harry viděl, že mu to řekla i jeho matka, a tak si Harry myslel, že James donutil Lily nějakým nekalým způsobem ke svatbě. Podle Siriuse z toho ale vyrostl, toho si Lily všimla a začala s ním chodit až v sedmém ročníku.

Ve filmu ho představoval Adrian Rawlins.

 Lily Potterová

Lily Potterová (rozená Evansová) (30. ledna 1960 –  31. října 1981) je matka Harryho Pottera, manželka Jamese Pottera.

Lily pocházela z mudlovské (nekouzelnické) rodiny a její starší sestrou byla Petunie Dursleyová, která Harryho později vychovávala. O tom, že je čarodějka, jí pověděl Severus Snape, který bydlel nedaleko Evansových a byl většinu času v bradavické škole jejím nejlepším přítelem. Když jí přišel dopis, že je přijata do Bradavic, její rodiče byli nadšení, sestra na ni ale žárlila, a tak se k ní začala chovat špatně. Bradavickou nebelvírskou kolej navštěvovala stejně jako James v letech 1971-1978, byla oblíbenou studentkou Horacia Křiklana, protože měla velké nadání pro lektvary. Během studia také skončilo její přátelství se Snapeam, protože se dal na černou magii.

Po dokončení studií se vdala za Jamese, kterého dříve neměla ráda, chodit spolu začali až v sedmém ročníku, a přestěhovali se spolu do Godrikova Dolu. Ona i její manžel byli zrazeni Petrem Pettigrewem, který prozradil jejich úkryt lordu Voldemortovi. Lily Potterová byla zavražděna spolu s manželem, její láska však i posmrtně ochraňovala jejího syna.

Ve filmu jí hrála Geraldine Somerville.

Harryho děti

Spolu se svou manželkou Ginny Weasleyovou má Harry tři děti, které se objevily v epilogu sedmého dílu.

Nejstarším synem páru je James Sirius Potter. V knize je uvedeno, že má podobnou povahu jako jeho strýc Ron, protože považuje za velkou údalost, když se jeho sestřenice Victoire Weasleyová líbá s Teddym Lupinem, synem Remuse Lupina a Nymfadory Lupinové-Tonksové, Harryho kmotřencem. Je také podobný dalším svým strýcům Fredovi a Georgeovi, protože svému otci tajně vzal Pobertův plánek, který chtěl Harry před svými dětmi utajit.

Druhým synem Harryho a Ginny je Albus Severus Potter, který v epilogu sedmého dílu jede poprvé do Bradavic a je tak nejméně o rok mladší než James, protože ten už v Bradavicích byl. Kvůli vtipům svého bratra se bojí, že bude zařazen do Zmijozelu, ale jeho otec mu řekne, že ho nebudou mít kvůli tomu méně rádi a že jeden z ředitelů, po kterém je pojmenován, chodil také do Zmijozelu a byl to možná ten nejstatečnější člověk, jakého znal. Také mu řekne to, co ještě žádnému svému dítěti neřekl, že ho chtěl moudrý klobouk také zařadit do Zmijozelu, ale on si to nepřál, a tak ho zařadil do Nebelvíru. Albus se z Harryho dětí podobá svému otci nejvíce a také jako jediný zdědil zelené oči Harryho matky.

Jedinou dcerou a zároveň nejmladším dítětem Harryho a Ginny je Lily Lenka Potterová, pojmenovaná po Harryho matce a přítelkyni svých rodičů Lence Láskorádové. Vypadá jako její matka a babička Molly. Doprovází rodiče, když posílají své dva syny do Bradavic v epilogu sedmého dílu.

Sova Hedvika

Hedvika je Potterova sova. První zmínka o ní je v první knize (Harry Potter a Kámen mudrců, str. 80), kde se Hagrid rozhodne koupit Harrymu dárek k 11. narozeninám. Sovu koupí na Příčné ulici ve Velkoprodejně Mžourov. Harry se později rozhodne sovu pojmenovat Hedvika, protože najde toto jméno ve své nové učebnici Dějiny čar a kouzel. Hedvika s Harrym prožívá všechny roky jeho studia na Škole čar a kouzel v Bradavicích. Většinu času žije ve školním sovinci. Hedvika zemře v sedmém díle knihy (Harry Potter a Relikvie smrti). Při převozu Harryho ze Zobí ulice do bezpečí jí zasáhne smrtící kletba jednoho ze Smrtijedů.

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode